Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kaszka z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Waniliowa kaszka manna gotowana na mleku polana maślanym sosem z brązowym cukrem i gotowanymi gruszkami.

Kaszka z gruszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kaszka z gruszkami

 

  • 6 średnich gruszek
  • 75 g masła
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 l mleka
  • 64 g cukru waniliowego
  • 10 łyżek kaszy manny

Sposób przygotowania:

Kaszka z gruszkami
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe kawałki. Masło przełożyć do garnka, dodać brązowy cukier. Podgrzewać, aż masło się roztopi. Do sosu dodać pokrojone gruszki, wymieszać. Gotować kilka minut, aż gruszki trochę zmiękną. Przestudzić. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Kaszę lekko przestudzić. Kaszę podzielić na porcje. Na każdej porcji kaszy rozłożyć po trochu ciepłych gruszek razem z sosem
Kaszka z gruszkami
Obrane i pokrojone gruszki dodane do roztopionego masła z brązowym cukrem.
Kaszka z gruszkami
Gruszki ugotowane w maślanym sosie prawie do miękkości.
Kaszka z gruszkami
Ugotowana na mleku kaszka manna podzielona na porcje.