Sposób przygotowania:
Kaszkowo- nektarynkowy deser :
Ugotować na gęsto kaszę mannę - na mleku z masłem , szczyptą soli i 2 łyżkami cukru ( mannę rozrobić z odrobiną zimnej wody w wlać na gotujące mleko).Przelać kaszę w pucharki ( ma zajmować 1/3 objętości ).
Nektarynki wypestkować i pokroić w kawałki. Zalać wodą ( 1,5 szklanki ) , osłodzić i gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/2 szklanki wody i wlać do gotujących się owoców .Mieszając gotować na małym gazie aż kisiel zgęstnieje. Można dodać kilka kropli barwnika spożywczego- oranżowego jeśli używamy mąkę ziemniaczaną a nie kisiel .
Wylać do czarek na kaszę mannę .
Zostawić do ostygnięcia .Udekorować
Nektarynki wypestkować i pokroić w kawałki. Zalać wodą ( 1,5 szklanki ) , osłodzić i gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/2 szklanki wody i wlać do gotujących się owoców .Mieszając gotować na małym gazie aż kisiel zgęstnieje. Można dodać kilka kropli barwnika spożywczego- oranżowego jeśli używamy mąkę ziemniaczaną a nie kisiel .
Wylać do czarek na kaszę mannę .
Zostawić do ostygnięcia .Udekorować
luna
Natala1210