Macie po dziurki w nosie pakowanych w plastikowe opakowania wędlin z supermarketu o smaku coraz bardziej przypominającym zamoczony w wodzie papier? W czasie, gdy producenci kładą nacisk na masowość produkcji oraz jej tempo zanika wśród konsumentów wiedza na temat domowych sposobów wyrabiania wędlin.
Czas wziąć sprawy w swoje ręce, sięgnąć do sprawdzonych przepisów albo poszukać inspiracji i zrobić własną szynkę, kiełbasę, boczek, salceson czy nawet kaszankę!
Od 1 do 31 marca dodatkowo promujemy - 10 punktami - przepisy na domowej roboty mięsa i wędliny. Warto pamiętać, że aby przepis został zapunktowany musi mieć on zaznaczoną kategorię mięsa, najlepiej z określoną podkategorią.
Więcej o wyrobie własnych wędlin możecie przeczytać w wątku na forum >>>
Tutaj znajdziecie więcej przykładowych przepisów na mięsa >>>
Kilka uwag na koniec:
- chodzi nam w tej kategorii o mięsa konsumowane na zimno;
- wędliny "surowe" też wchodzą w skład kategorii, podobnie wędzone;
- wędliny z drobiu też wchodzą w skład kategorii promowanej, o ile spożywane są na zimno.
Kategoria promowana – marzec
W marcu promujemy przepisy na wędliny domowej roboty - raj dla wielbicieli domowych kiełbas i szynek!
ocena: 5/5 głosów: 8
Editha
Na pewno wiele się w w/w temacie nauczę;)
Alex_M
a pasztet tez bedzie zaliczany do kategorii czy nie? :)
i jeszcze klops? czy pieczen rzymska? nie wiem jak to sie dokladnie nazywa, mam na mysli takie robione z surowego miesa, pieczone i podawane na zimno na kanapki :)
mala-madzia
Właśnie, przyłączam się do pytania czy pasztet i pieczeń też może być?
Babciagramolka
Alex_M
o właśnie o taki na zimno na kanapkę mi chodziło :)
a pasztet też wg mnie zastępuje kupne wędliny (nawet na dziale wędliniarskim można go kupić) więc czekam na potwierdzenie (lub zaprzeczenie) 'z góry' :D
evita0007
kołczu