Sposób przygotowania:
Szynka wielkanocna peklowana.
Szynki opłukać.Sól do peklowania rozpuścić w zimnej,przegotowanej wodzie.Dodać pokruszone liście laurowe,ziarna jałowca,pieprzu,ziela angielskiego i suszony rozmaryn.Ząbki czosnku obrać i jeśli są większe można przekroić.Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Szynki ułożyć ciasno w naczyniu,zalać marynatą ,przykryć i wstawić do lodówki.Co dzień raz lub dwa je przewracać na drugą stronę. Po tygodniu osączyć szynki z marynaty ,włożyć do rękawa do pieczenia,spiąć,nakłuć rękaw w 2-3 miejscach wykałaczką.Piec ok.1-1,2g godziny w temp. 200 stopni.Po tym czasie rozciąć rękaw i piec ok.0,5 godz do zrumienienia.Po upieczeniu gorące szynki zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą. Gotową kroić na plastry i podawać z chrzanem lub dowolnym sosem.Można podać na gorąco i na zimno.
bernika
Core
msewka
Dzięki wielkie!
jaNina
Ja też robiłam, ale nie piekłam tylko gotowałam.
Muszę spróbować nastepnym razem upiec :) Ciekawa jestem różnicy w smaku.
msewka
A ja w tym roku wyjątkowo będę parzyć szynkę.Udało mi się kupić swojską uwędzoną szyneczkę i będzie na wielkanocny stół a wywar posłuży jako baza do żurku.