SUPERPRZEPIS

Szynka wielkanocna peklowana.

  • 5
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Szynka wielkanocna peklowana. Więcej zdjęć (4)

Zamiast kupnej szynki na Wielkanoc warto przyrządzić swojską, domową szyneczkę. Jest soczysta i krucha a przy tym bardzo aromatyczna.

Składniki:

Szynka wielkanocna peklowana.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka wielkanocna peklowana.
Szynki opłukać.Sól do peklowania rozpuścić w zimnej,przegotowanej wodzie.Dodać pokruszone liście laurowe,ziarna jałowca,pieprzu,ziela angielskiego i suszony rozmaryn.Ząbki czosnku obrać i jeśli są większe można przekroić.Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Szynki ułożyć ciasno w naczyniu,zalać marynatą ,przykryć i wstawić do lodówki.Co dzień raz lub dwa je przewracać na drugą stronę. Po tygodniu osączyć szynki z marynaty ,włożyć do rękawa do pieczenia,spiąć,nakłuć rękaw w 2-3 miejscach wykałaczką.Piec ok.1-1,2g godziny w temp. 200 stopni.Po tym czasie rozciąć rękaw i piec ok.0,5 godz do zrumienienia.Po upieczeniu gorące szynki zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą. Gotową kroić na plastry i podawać z chrzanem lub dowolnym sosem.Można podać na gorąco i na zimno.
Szynka wielkanocna peklowana.
Etap 1
Szynka wielkanocna peklowana.
Etap 2
Szynka wielkanocna peklowana.
Etap 3