agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

kawa parzona po turecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

oryginalna turecka kawa, bardzo mocna i aromatyczna, moja przyjaciółka mówi na nią fusiaste expresso

kawa parzona po turecku

Składniki:

kawa parzona po turecku

 

  • kawa turecka 1 łyżeczka
  • woda 100 ml
  • cukier 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

kawa parzona po turecku
kawę turecką parzy się w specjalnym czajniczku, u nas przyjęło się zalewanie kawy gorąca wodą , ale nie wydobywa się wtedy 100% smaku kawy. kawę wsypujemy do rondelka i zalewamy zimna wodą. nie wlewamy wody więcej niż zmieści się w filiżance. dodajemy cukier - chyba , że pijamy bez cukru. dokładnie mieszamy. wstawiamy na ogień i podgrzewamy. w żadnym wypadku nie wolno doprowadzić żeby kawa "bulgotała" czyli zagotowała się. na wierzchu kawy powinna wytworzyć się delikatna pianka. całość przelewamy do filiżanki , no i piejmy bez mleka:) dla wtajemniczonych pozostaje tylko przepowiadanie przyszłości z fusów:) Smacznego

Tagi:

kawa