Sposób przygotowania:
Pide ze szpinakiem i serem
Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą, mieszać do rozpuszczenia. Wlać do mąki wymieszanej ze szczyptą soli, dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.45 minut).
Szpinak umyć, sparzyć we wrzątku. Przelać zimną wodą i dobrze odcisnąć. ( Można też szpinak podsmażyć do momentu wyparowania płynów). Pokroić, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek niedźwiedzi, kumin, sól i pieprz oraz rozdrobniony ser. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 porcji, uformować kulę i rozwałkować na owalne placki. Na każdy nakładać farsz, formując łódeczki. Skropić oliwą.
Piec w nagrzanym piekarniku do 220°C przez ok. 15 minut.
Szpinak umyć, sparzyć we wrzątku. Przelać zimną wodą i dobrze odcisnąć. ( Można też szpinak podsmażyć do momentu wyparowania płynów). Pokroić, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek niedźwiedzi, kumin, sól i pieprz oraz rozdrobniony ser. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 porcji, uformować kulę i rozwałkować na owalne placki. Na każdy nakładać farsz, formując łódeczki. Skropić oliwą.
Piec w nagrzanym piekarniku do 220°C przez ok. 15 minut.
Magdalena88
Hrabina w kuchni
Inspiracją była książka "Podróże kulinarne", zresztą książki są jednym z moich głównych źródeł inspiracji :) Co do dania, napisałam że można poddusić szpinak, tak aby cały płyn odparował, bo ja za słabo odcisnęłam i pide lekko podeszły mi wodą.