Kuchnia turecka należy do najpopularniejszych i najsmaczniejszych na świecie dzięki rozpowszechnionym kebabom. Podstawę większości potraw stanowi oliwa, ponieważ w Turcji uprawia się aż
86 odmian oliwek. Złocistego płynu dodaje się zarówno do ciepłych, jak i zimnych dań. Najbardziej lubianym warzywem jest bakłażan, który dopełnia
aromatyczne gulasze, sałatki oraz kebaby. Można go udusić, ugotować, przysmażyć, a nawet podać w postaci puree.
Turcy mają wyjątkowy stosunek do mięs ze względu na tradycję oraz zakazy religijne. Nie wolno im spożywać wieprzowiny i krwi zwierzęcej. Poza tym,
celebrują każdy posiłek, a pośpiech podczas jedzenia jest niewskazany.
Podstawowym daniem jest wspomniany döner kebab, czyli mięso (baranina, jagnięcina, wołowina) przyrządzane na obrotowym rożnie, serwowane w picie z sosami i surówkami ze świeżych warzyw. Popularne są również mięsne pulpeciki podawane z pitą i jarzynami, czyli köfte. Specyficzną odmianą
kebaba jest
paltican kebab (kebab z bakłażanem), natomiast köfte - islim köfte (połączenie pulpecika i bakłażana).
Popularnymi zupami są:
mantarli kabak çorbasi - zupa z cukinii i pieczarek, zupa z kukurydzy nazywana
misir çorbasi, a także z selera –
kereviz çorbasi. Jeżeli mówimy o daniach głównych popularnością cieszą się kotleciki z dodatkami -
körili köftr,
kebab bakłażanowy -
isilim kebabi czy faszerowany kurczak o nazwie
ispanakli tavuk sarma.
Tureckie desery są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Przede wszystkim znane są na całym świecie. Do grona przepysznych łakoci należą
chałwy,
owoce kandyzowane,
baklava,
kadayifi,
lokum zwane również rachatłukum czy
ayran.
W tradycyjnej kuchni tureckiej odnaleźć można również różne rodzaje pieczywa: pitę (okrągły, pszenny placek, który w czasie pieczenia pęcznieje, dzięki czemu można włożyć do środka farsz) oraz ekmeki (chlebki wyrabiane z mąki pszennej o kwaskowatym smaku).
W
tureckim domu na śniadanie podaje się chleb, oliwki, owczy ser, pomidory,
mercimek aorobasi (zupa z soczewicy z dużą ilością chleba). Zanim Turcy zjedzą posiłek, dostają meze – tak zwane przystawki podawane do alkoholu.
Narodowym napojem jest
raki, wódka anyżowa o przyjemnym smaku lukrecji. Podawana schłodzona i z dodatkiem mleka przybiera mleczną barwę. Turcy piją również bardzo słodką herbatę serwowaną w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów.
Zdjęcie: Fotolia