marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kawa po kubańsku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kawę zaparzyć wrzątkiem,dodać cynamon i przecedzić.Zalać gorącym mlekiem w szklankach,dodać cukru,rumu,wymieszać.Dekorować bitą śmietaną.

Kawa po kubańsku.

Składniki:

Kawa po kubańsku.

 

  • 4 łyżeczki mocnej kawy na 2 porcje
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 4 cl.rumu,
  • 0,5 szklanki gorącego mleka,
  • śmietana kremówka,
  • śmietan-fix,
  • wiórki czekoladowe na posypkę,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 wrzątku.

Sposób przygotowania:

Kawa po kubańsku.
Zaparzyć 2-4 łyżeczek kawy(4 na 2 porcje),dodać dwie łyżeczki cynamonu i przecedzić płyn do 1 lub 2-óch szklanek,dodać miarkę
rumu i 4 łyżki płaskie brązowego cukru,zalać gorącym mlekiem i
wymieszać dokładnie.Ubić kremówkę z śmietan-fixem na sztywno.
Dekorować napój bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowy-
-mi(mogą być perełki kawowe o smaku kawy).Podawać od razu.

Tagi:

kawa