Sposób przygotowania:
Kawałki kurczaka w cieście kokosowym
Filety z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę 2 na 2 cm. Mięso oprószamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do produktów sypkich dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Dolewamy wodę i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany wiec jeśli zbyt gęste dolewamy wody, jeśli zbyt rzadkie dodajemy mąkę. W rondlu rozgrzewamy olej, kiedy będzie już gorący, każdy kawałek mięsa obtaczamy w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy po 3-5 minut z każdej strony, aż do zarumienienia się ciasta. Kawałki kurczaka wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Kawałki kurczaka serwujemy na gorąco i na zimno z ulubionym sosem – u mnie słodkim sosem chilli.
smokii