peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Keczup domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Keczupem z tego przepisu zajadam się od lat. Moja mama dostała go kiedyś od koleżanki i po pierwszej próbie zagościł na stale w naszej spiżarni. Czasem łagodny, czasem bardziej pikantny - ale zawsze o niebo lepszy od tego sklepowego!

Keczup domowy

Składniki:

Keczup domowy

 

  • Na około 17-20 słoiczków 190 ml (musztardowych):
  • 2,5 kg pomidorów
  • 1 kg jabłek antonówek
  • 2 duże cebule
  • 1 musztarda sarepska (ok. 200g)
  • 70 g soli
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 100 g cukru
  • 5 łyżeczek octu 10%

Sposób przygotowania:

Keczup domowy
Pomidory i jabłka myjemy. Jabłka i cebulę obieramy.

Wszystko kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 2,5 godziny - bez przykrycia.

Dokładnie blendujemy lub przecieramy przez sito.

Dodajemy musztardę i przyprawy (pieprz, papryki, sól, cukier, ocet). Mieszamy i ponownie gotujemy około 30-60 minut (bez przykrycia do uzyskania odpowiedniej gęstości).

Gorący keczup nalewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.