Sposób przygotowania:
Domowy keczup z nutą papryki
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, u mnie garnek był pełniutki.
Pomidory zagotować i gotować ok 1 godzinki aby odparowały jak najwięcej płynu. U mnie po godzinie gotowania zawartość garnka zredukowała się o 1/3.
W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i zrumienić pokrojoną cebulę, odstawić. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plastry.
Do zredukowanych pomidorów dodać pokrojoną paprykę, zrumienioną cebulkę, pokrojony czosnek, gorczycę, listki laurowe i angielskie ziele. Wszystko razem znowu gotować ok 1 godziny aby masa odparowała i zgęstniała, od czasu do czasu przemieszać.
Podczas tego gotowania zawartość garnka zredukowała mi się o połowę. Po godzinie gotowania masę przestudzić i przetrzeć przez gęste sito lub przecierak. Aby było nieco łatwiej masę można wcześniej rozdrobnić blenderem. Przetartą masę ponownie przełożyć do garnka.
Dodać sól, cukier, ocet oraz przyprawy. Oczywiście ilość przypraw zależy od naszego smaku i od pomidorów więc można dodać więcej lub mniej cukru czy octu a gdy wolimy keczup ostry dajemy więcej ostrej papryki. W czasie dalszego gotowania można keczup cały czas doprawiać aby uzyskać ten odpowiedni smak. Masę zagotować i gotować dalej dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
U mnie masa była dosyć gęsta więc gotowałam tylko 30 minut. W tym czasie odpowiednio doprawiłam swój keczup. Następnie keczup przełożyć do słoiczków. Zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami.
Zalać woda na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzenia.
Pomidory zagotować i gotować ok 1 godzinki aby odparowały jak najwięcej płynu. U mnie po godzinie gotowania zawartość garnka zredukowała się o 1/3.
W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i zrumienić pokrojoną cebulę, odstawić. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plastry.
Do zredukowanych pomidorów dodać pokrojoną paprykę, zrumienioną cebulkę, pokrojony czosnek, gorczycę, listki laurowe i angielskie ziele. Wszystko razem znowu gotować ok 1 godziny aby masa odparowała i zgęstniała, od czasu do czasu przemieszać.
Podczas tego gotowania zawartość garnka zredukowała mi się o połowę. Po godzinie gotowania masę przestudzić i przetrzeć przez gęste sito lub przecierak. Aby było nieco łatwiej masę można wcześniej rozdrobnić blenderem. Przetartą masę ponownie przełożyć do garnka.
Dodać sól, cukier, ocet oraz przyprawy. Oczywiście ilość przypraw zależy od naszego smaku i od pomidorów więc można dodać więcej lub mniej cukru czy octu a gdy wolimy keczup ostry dajemy więcej ostrej papryki. W czasie dalszego gotowania można keczup cały czas doprawiać aby uzyskać ten odpowiedni smak. Masę zagotować i gotować dalej dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
U mnie masa była dosyć gęsta więc gotowałam tylko 30 minut. W tym czasie odpowiednio doprawiłam swój keczup. Następnie keczup przełożyć do słoiczków. Zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami.
Zalać woda na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzenia.
SylaUla
Jagodowa