eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Korzenny sos winogronowy Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam korzenny sos winogronowy z cynamonem, imbirem, goździkami i zielem angielskim.. Można go podawać z mięsem, ryżem czy makaronem.

Korzenny sos winogronowy Eli

Składniki:

Korzenny sos winogronowy Eli

winogrona

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Korzenny sos winogronowy Eli

przygotowanie składników

Korzenny sos winogronowy Eli
Z opłukanych i odsączonych ciemnych winogron wyjąć pestki.

Winogrona opłukać i odsączyć. Ciemne winogrona przekroić na połówki i usunąć pestki.

przygotowanie składników cd

Korzenny sos winogronowy Eli
Obraną z łupinek cebulę drobno pokroić...

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie składników

Korzenny sos winogronowy Eli
Na oleju zkarmelizować cebulę z cukrem, zielem angielskim i goździkami.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, ziele angielskie, goździki i łyżeczkę cukru. Cebulę lekko zkarmelizować.

przygotowanie składników cd

Korzenny sos winogronowy Eli
Do cebuli dodać winogrona, przyprawy, odrobinę wody i dusić.

Do cebuli dodać winogrona, imbir, cynamon do smaku sól i pieprz. Winogrona podlać odrobiną wody i dusić 10 - 15 minut. Smacznego!