AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Domowy, aromatyczny keczup

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, aromatyczny domowy keczup. Może być łagodny lub lekko pikantny. Idealny do mięs, potraw z grilla czy pizzy.

Domowy, aromatyczny keczup

Składniki:

Domowy, aromatyczny keczup

 

Sposób przygotowania:

Domowy, aromatyczny keczup
Pomidory sparzam i obieram ze skórki. Paprykę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i opiekam przez mniej więcej 30 minut. Studzę ją w worku foliowym, obieram ze skórki i kroję na kawałki.

Pomidory i obrane jabłka kroję na ćwiartki, seler w kostkę a cebulę kroję w piórka.

W garnku na oleju podsmażam cebulę razem z selerem, dodaję jabłka, następnie pomidory, czosnek i przyprawy. Liscie laurowe i ziarna wrzucam w sakiewce z gazy. Gotuję to wszystko przez godzinę następnie dodaję paprykę i gotuję dalej przez dwie godziny. W

yjmuję przyprawy w gazie i wszystko miksuję. Odparowuje to jeszcze na małym ogniu, dodaję musztardę, ocet i cukier i wszystko mieszam.

Gorący keczup przekładam do słoiczków i zostawiam je do góry dnem aż wystygną.