kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kefirowe ciasto ze śliwkami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na ciasto ze śliwkami. Ciasto przygotowane na kefirze jest puszyste i bardzo pyszne. Polecam.

Kefirowe ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kefirowe ciasto ze śliwkami

na ciasto :

na kruszonkę :

Sposób przygotowania:

Kefirowe ciasto ze śliwkami
Śliwki myjemy i osuszamy z wody, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Śliwki kroimy w kostkę.

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, miksujemy na puszystą masę. Wlewamy kefir i olej, miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy.

Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wkładamy przygotowane ciasto i delikatnie posypujemy bułką tartą.

Z masła, mąki i cukru robimy kruszonkę. Na ciasto wkładamy pokrojone śliwki i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 50 minut. Ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Kefirowe ciasto ze śliwkami
Jajka i cukier wkładamy do miski, miksujemy.
Kefirowe ciasto ze śliwkami
Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia.
Kefirowe ciasto ze śliwkami
Na przygotowane ciasto wykładamy pokrojone śliwki.
Kefirowe ciasto ze śliwkami
Następnie posypujemy przygotowaną kruszonką.