Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3211]

Migdałowe ciasto ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ze śliwkami to ulubione ciasto mojej rodzinki . Zawsze jesienią pasteryzuję śliwki w cukrze z słoikach, które zimą wykorzystuję do wypieków.

Migdałowe ciasto ze śliwkami

Składniki:

Migdałowe ciasto ze śliwkami

Ciasto

  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 1/2 szkl mąki migdałowej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki purre z pieczonej dyni
  • 15 dag masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

kruszonka

dodatkowo

  • 1 litrowy słoik śliwek w cukrze
  • 7- dag śliwek mrożonych
  • 4 łyżki pokruszonych herbatników

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasto ze śliwkami

ETAP 1:

Migdałowe ciasto ze śliwkami
Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier puder

Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dokładnie posiekać z masłem.

ETAP 2:

Migdałowe ciasto ze śliwkami
Do mąki z masłem dodać pozostałe składniki

Następnie dodać żółtka, puree z dyni aromat i szybko zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Migdałowe ciasto ze śliwkami
Ciasto włozyć do lodówki na pół godziny żeby odpoczęło

Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.

ETAP 4:

Migdałowe ciasto ze śliwkami
Kruszonkę zrobić z mąki, cukru, masła i cukru z wanilią

Kruszonka
Mąkę, cukier, cukier z wanilią i masło włożyć do miski, palcami rozcierać do czasu aż powstaną okruchy ciasta.

ETAP 5:

Migdałowe ciasto ze śliwkami
Ciasto rozwałować, włozyć do blaszki, nakłuć widelcem

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 34 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki i nakłuć widelcem.

ETAP 6:

Migdałowe ciasto ze śliwkami

Posypać pokruszonymi herbatnikami, ułożyć śliwki z syropu i mrożone.
Po wierzchu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 180 °C około 40 minut.