WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1998]

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, bardzo wilgotne ciasto z cukinii, z jagodami i kruszonką. Ciasto jest łatwe do zrobienia, ładnie wyglada i jeszcze lepiej smakuje.

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką

 

  • 5 dużych jaj
  • 1 i 1/3szkl. cukru
  • 1 i 1/3szkl. oleju
  • 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2szkl. startej i odciśniętej cukinii
  • szczypta soli
  • ok. 2,5szkl. jagód
  • mąka do obtoczenia jagód
  • Kruszonka:
  • 100g masła
  • 180g mąki pszennej tortowej
  • 100g cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką

ETAP 1:

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić i odstawić na sicie na ok. 15-20 minut żeby puściła sok. Odcisnąć. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dolać olej i zmiksować do połączenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką lub mikserem. Dodać cukinie i wymieszać.

Ciasto przelać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jagody oprószyć mąką i wyłożyć na wierzch ciasta. Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruchy. Posypać ciasto.

Ciasto piec do suchego patyczka w 175 stopniach. U mnie piekło się godzinę i 15 minut. Wystudzić i pokroić na kawałki.

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką
Ciasto z cukinii po upieczeniu i wystudzeniu
Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką
Ciasto posypane na wierzchu kruszonką z masła, mąki i cukru
Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką
Jagody obtoczone w mące wysypane na wierzch ciasta
Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką
Ciasto wymieszane z tartą cukinią i wylane do blachy