Sposób przygotowania:
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto można schłodzić w lodówce przez około 30 minut, ja nie chłodziłam, bo moje ciasto idealnie się wałkowało. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną oraz posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.
2. Śliwki: Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie układamy je na cieście rozcięciem do góry, oprószamy cukrem i cynamonem.
3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut do zrumienienia.
4. Podanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
2. Śliwki: Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie układamy je na cieście rozcięciem do góry, oprószamy cukrem i cynamonem.
3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut do zrumienienia.
4. Podanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.