Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto kruche ze śliwkami. Idealne na podwieczorek. Do wykonania w 15 minut plus pieczenie. Uda się każdemu. Smacznego :)

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem

Składniki:

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem

Ciasto

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto można schłodzić w lodówce przez około 30 minut, ja nie chłodziłam, bo moje ciasto idealnie się wałkowało. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną oraz posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

2. Śliwki: Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie układamy je na cieście rozcięciem do góry, oprószamy cukrem i cynamonem.

3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut do zrumienienia. 

4. Podanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.