WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym kruchym cieście, z delikatną masą serową. Jest pyszny i wilgotny a do tego ładnie wygląda.

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście

Ciasto kruche:

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jaj
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście

ETAP 1:

Składniki na ciasto kruche umieścić w misce. Posiekać nożem a następnie zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut, a następnie rozwałkować i przenieść do blachy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 15 minut w 160 stopniach.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce ser. Zmiksować z budyniem. Połączyć delikatnie z brzoskwiniami i ubitą pianę z białek. Wyłożyć na podpieczony spód.

Piec godzinę w 170 stopniach. Wystudzić.

Pokroić na kawałki.

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście
Budyń waniliowy wsypany do zmiksowanej masy serowej
Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście
Składniki na ciasto kruche umieszczone w misce