mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Keks 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny puszysty keks z bakaliami

Keks 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks 5

 

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mix bakaliowy

Sposób przygotowania:

Keks 5
Żółtka oddzielić od białek . Żółtka ucieram z cukrem na puch , dodajemy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i obtoczone w mące bakalie , masa jest gęsta więc trzeba solidnie ją wymieszać . Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z bakaliami tym razem delikatnie mieszamy . Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp 170 C około 30 minut .
Keks 5
Do masy dodajemy bakalie i dobrze mieszamy
Keks 5
Gdy bakalie wymieszamy dodajemy białka i mieszamy delikatnie
Keks 5
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy około 30 minut
Keks 5
Tutaj ładny kolorowy kawałek po wystygnieciu