jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Orzechowy keks

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto sprawdzi się na każdą okazje. Szczególnie polecam na Święta. Powstaje szybko, a smakuje rewelacyjnie, mocno orzechowo!!! To także idealny wypiek dla osób lubiących ciasta bez mas.

Orzechowy keks Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowy keks

SKŁADNIKI

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Orzechowy keks

ETAP 1

Orzechowy keks
przygotowujemy orzechy laskowe oraz żurawinę

Laskowe orzechy grubo siekamy. Posiekane łączymy z rodzynkami, żurawiną oraz łyżką mąki.

ETAP 2

Orzechowy keks
zmielone orzechy łączymyz mąką i proszkiem do pieczenia

Orzechy włoskie mielimy. Zmielone łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia.

ETAP 3

Orzechowy keks
jajka dodajemy stopniowo do utartego masła

Masło przekładamy do miski i ucieramy wraz z cukrem. Do utartego dodajemy stopniowo jajka.

ETAP 4

Orzechowy keks
łączymy składniki ciasta

Do puszystej masy dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy do połączenia składników.

ETAP 5

Orzechowy keks
bakalie dodajemy do gotowego ciasta

Na koniec dodajemy przygotowane bakalie.

ETAP 6

Orzechowy keks
ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy

Po ich połączeniu ciasto wykładamy do przygotowanej blaszki.

Keksa wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 55 minut w 180°C.

Po wyjęciu w piekarnika, ciasto studzimy.

WYKOŃCZENIE: Czekoladę dzielimy na mniejsze części. Połamaną rozpuszczamy na wolnym ogniu z dodatkiem mleka. Płynną czekoladą dekorujemy przestudzone ciasto. Całość posypujemy siekanymi orzechami i pozostawiamy do momenty zastygnięcia czekolady.