Sposób przygotowania:
Orzechowy keksETAP 1
Laskowe orzechy grubo siekamy. Posiekane łączymy z rodzynkami, żurawiną oraz łyżką mąki.
ETAP 2
Orzechy włoskie mielimy. Zmielone łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
ETAP 3
Masło przekładamy do miski i ucieramy wraz z cukrem. Do utartego dodajemy stopniowo jajka.
ETAP 4
Do puszystej masy dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy do połączenia składników.
ETAP 5
Na koniec dodajemy przygotowane bakalie.
ETAP 6
Po ich połączeniu ciasto wykładamy do przygotowanej blaszki.
Keksa wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 55 minut w 180°C.
Po wyjęciu w piekarnika, ciasto studzimy.
WYKOŃCZENIE: Czekoladę dzielimy na mniejsze części. Połamaną rozpuszczamy na wolnym ogniu z dodatkiem mleka. Płynną czekoladą dekorujemy przestudzone ciasto. Całość posypujemy siekanymi orzechami i pozostawiamy do momenty zastygnięcia czekolady.
SylaUla
ciasteczka
lukrowanepierniczki
skuter5
Czekoladka 2
mocsłodkości