Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zapiekane białe kiełbaski z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiełbaski owinięte w aromatycznym boczku, podane z sosem pieczarkowym, które idealnie pasują na różne uroczystość, święta.

Zapiekane białe kiełbaski z pieczarkami

Składniki:

Zapiekane białe kiełbaski z pieczarkami

 

  • 9 szt. surowej białej kiełbasy
  • 300 g boczku wędzonego paski
  • 1 cebula
  • 1 kg pieczarek
  • Olej do smażenia
  • ½ szk. śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 12 ziaren kolendry
  • 250 ml bulionu rosołowego

Sposób przygotowania:

Zapiekane białe kiełbaski z pieczarkami

I

Zapiekane białe kiełbaski z pieczarkami
Przygotowanie białych kiełbasek, kiełbaski owijamy boczkiem.

1. Każdą białą kiełbasę owijam boczkiem, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C. Po upieczeniu każdą kiełbasę kroję na trzy części.

II

Zapiekane białe kiełbaski z pieczarkami
Przygotowanie pieczarek do przygotowania sosu grzybowego..

2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę około 10 minut i wsypuję cząber, kolendrę, pieprz oraz sól.
3. Następnie do grzybów wlewam bulion rosołowy oraz śmietanę. Dwie minutki gotuję.

III

4. Sos z pieczarkami wykładam na dno naczynia i układam pokrojone kiełbaski.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.