dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Keks z białek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli zostały Wam białka z wielkanocnych bab to na ten weekend koniecznie musicie upiec keks na samych białkach z dodatkiem mielonych orzechów i bakalii. Pyszny, wilgotny, delikatny, puszysty. Chyba najlepszy sposób na wykorzystanie białek :)

Keks z białek

Składniki:

Keks z białek

ciasto

  • 5 białek (z dużych jajek)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki pokrojonych bakalii (skórka pomarańczowa, daktyle, śliwki)

Sposób przygotowania:

Keks z białek
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, mielone orzechy i pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 21x9 cm (mierząc dno). Wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 40 minut.