Sposób przygotowania:
Wielkanocne paszteciki z ciasta francuskiegoETAP 1
Pieczarki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plasterki. Pokrojone przysmażamy na oleju do miękkości. Pod koniec smażenia doprawiamy je do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowane studzimy.
ETAP 2
Kiełbasę kroimy w plasterki i przysmażmy na oleju.
ETAP 3
Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy
ETAP 4
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na 8 równych kwadratów.
Na środek każdego z kwadratów wykładamy porcje pieczarek, po 2-3 plasterki kiełbasy oraz jednym jajku. Całość oprószamy natką pietruszki.
ETAP 5
Po nałożeniu nadzienia formujemy koperty. Rogi ciasta zawijamy do góry i dokładnie je sklejamy.
Uformowane przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy go sezamem.
Tak przygotowane pakieciki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C do zrumienienia ciasta. Gotowe wyjmujemy. Podajemy na ciepło.
SylaUla
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2