Sposób przygotowania:
Mniszkowa babkaETAP 1
Czekoladę kroimy w kostkę.Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odmierzamy odpowiednią ilość mleka oraz oleju.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
ETAP 2
W misce umieszczamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy płynne oraz sypkie składniki ciasta. Całość miksujemy
ETAP 3
Do gotowego ciasta dodajemy płatki mniszka.
ETAP 4
Po ich połączeniu z ciastem całość łączymy dodatkowo z pokrojoną czekoladą.
ETAP 5
Mniszkowo- czekoladowe ciasto przekładamy na przygotowaną blaszkę. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w 180°C około 55 minut (do suchego patyczka).
Gotowe wyjmujemy z piekarnika oraz z formy. Jeszcze ciepłe polewamy cytrynowym lukrem. Całość studzimy.
LUKIER: Sok z cytryny łączymy z mlekiem. Do płynnych składników stopniowo wsypujemy cukier. Całość mieszamy widelcem do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru.
biedroneczki
Czekoladka 2