jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mniszkowa babka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mniszkowe pyszności kojarzą mi się z końcem kwietna i początkiem maja, gdy łąki żółcą się od tych pięknych kwiatów. Kwiaty mniszka wykorzystuje wówczas do przygotowania ciast, ale nie tylko.

Mniszkowa babka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mniszkowa babka

CIASTO:Blaszka 12x 31 cm

  • 1, 5 szklanki świeżo zerwanych płatków mniszka lekarskiego,
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • 100 gram mlecznej czekolady

CYTRYNOWY LUKIER:

  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 0,5 łyżki mleka,
  • Około ¾ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mniszkowa babka

ETAP 1

Mniszkowa babka
przygotowujemy czekoladę oraz kwiaty ,mniszka

Czekoladę kroimy w kostkę.Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odmierzamy odpowiednią ilość mleka oraz oleju.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.

ETAP 2

Mniszkowa babka
sypkie składniki dodajemy do masy jajecznej

W misce umieszczamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy płynne oraz sypkie składniki ciasta. Całość miksujemy

ETAP 3

Mniszkowa babka
do ciasta dodajemy kwiaty mniszka

Do gotowego ciasta dodajemy płatki mniszka.

ETAP 4

Mniszkowa babka
całość łączymy z czekoladą

Po ich połączeniu z ciastem całość łączymy dodatkowo z pokrojoną czekoladą.

ETAP 5

Mniszkowa babka
ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki

Mniszkowo- czekoladowe ciasto przekładamy na przygotowaną blaszkę. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w 180°C około 55 minut (do suchego patyczka).
Gotowe wyjmujemy z piekarnika oraz z formy. Jeszcze ciepłe polewamy cytrynowym lukrem. Całość studzimy.
LUKIER: Sok z cytryny łączymy z mlekiem. Do płynnych składników stopniowo wsypujemy cukier. Całość mieszamy widelcem do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru.