Sposób przygotowania:
Brownie z pomarańczową nutąETAP 1:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do naczynia wraz z posiekanym masłem i roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
ETAP 2:
Jajka miksujemy na puszystą masę z cukrem.
ETAP 3:
Do masy jajecznej powoli wlewamy roztopioną czekoladę z masłem, miksując. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sito i kakao. Miksujemy. Dodajemy skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy, mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 30 minut. Studzimy.
ETAP 4:
Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na cząstki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko. Podgrzewamy, mieszając, aż polewa będzie jednolita. Gotową polewą polewamy brownie.
Ciasto dekorujemy bitą śmietaną wyciśniętą przez rękaw cukierniczy oraz plastrami pomarańczy.