Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1315]

Brownie z pomarańczową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gorzka czekolada plus pomarańcze tworzą moim zdaniem idealne połączenie smakowe. Wykorzystałam to, piekąc takie oto brownie. Ciasto rozpływa się w ustach i jest naprawdę pyszne.

Brownie z pomarańczową nutą

Składniki:

Brownie z pomarańczową nutą

 

  • 300 g czekolady gorzkiej
  • 300 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku pomarańczowego

Polewa:

Do podania:

Sposób przygotowania:

Brownie z pomarańczową nutą

ETAP 1:

Brownie z pomarańczową nutą
Gorzką czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej

Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do naczynia wraz z posiekanym masłem i roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

ETAP 2:

Brownie z pomarańczową nutą
Jajka miksujemy na puszystą masę z cukrem

Jajka miksujemy na puszystą masę z cukrem.

ETAP 3:

Brownie z pomarańczową nutą
Do ciasta dodałam skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy

Do masy jajecznej powoli wlewamy roztopioną czekoladę z masłem, miksując. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sito i kakao. Miksujemy. Dodajemy skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy, mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 30 minut. Studzimy.

ETAP 4:

Brownie z pomarańczową nutą
Ciasto polewamy polewą z gorzkiej czekolady

Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na cząstki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko. Podgrzewamy, mieszając, aż polewa będzie jednolita. Gotową polewą polewamy brownie.
Ciasto dekorujemy bitą śmietaną wyciśniętą przez rękaw cukierniczy oraz plastrami pomarańczy.