Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Keks na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Często zdarza się, że zostają nam same białka, np. po kruchym cieście. Keks z wykorzystaniem samych białek jest wtedy dobrą alternatywą.

Keks na białkach

Składniki:

Keks na białkach

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka białek
  • zapach waniliowy
  • 1 i 1.2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki dowolnych bakalii

Sposób przygotowania:

Keks na białkach
Białka ubić z dodatkiem odrobiny soli na sztywną pianę. Dodać cukier nie przerywając ubijania. Następnie cały czas ubijając dolewać po trochu olej i mleko. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać dodając do ciasta. Wymieszać delikatnie ale dokładnie łyżką. Dodać zapach.

Bakalie obsypać mąką i wymieszać z ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.

Tagi:

keks ciasto