jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mazurek chałwowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To pyszny mazurek, który śmiało mogę polecić wszystkim, a zwłaszcza chałwowym łakomczuchom. Co do dekoracji, każdy może wykonać swoją. Wszystko zależy od naszej wyobraźni:).

Mazurek chałwowy  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek chałwowy

CIASTO:

MASA CHAŁWIOWA

  • 350 gram chałwy waniliowej,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 60 gram masła 82% tłuszczu

DEKORACJA:

  • Migały do wykonania bazi,
  • Gorzka czekolada
  • Płatki migdałowe,
  • 2-3 suszone morele

Sposób przygotowania:

Mazurek chałwowy

ETAP 1

Mazurek chałwiowy
na stolnicy wykładamy składniki ciasta

CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Najpierw składniki dokładnie siekamy nożem, a następnie krótko zarabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 2

Mazurek chałwiowy
tortownicę wykładamy ciastem

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 7 mm. Wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Z resztek ciasta formujemy małe kulki i wykonujemy z nich ozdobną ramkę mazurka.

ETAP 3

Mazurek chałwiowy
upieczony spód studzimy

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.

ETAP 4

Mazurek chałwiowy
rozpuszczamy składniki masy

MASA: Chałwę rozkruszamy. Umieszczamy ją wraz z śmietanką i masłem w garnuszku. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i zagotowania składników. Po tym czasie chałwową polewę zdejmujemy z ognia, blenderujemy, by nie było grudek.

Gotową wylewamy na upieczony kruchy spód. Pozostawiamy ją do ostygnięcia i zastygnięcia.

ETAP 5

Mazurek chałwiowy
dowolnie dekorujemy mazurka

DEKORACJA: Migdały zalewamy gorąca wodą, po czym odcedzamy i obieramy ze skórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Z czekolady wykonujemy napis oraz łodygi bazi. Z migdałów wykonujemy bazie. Z moreli i płatków wykonujemy kwiatuszki. Gotowe.