Sposób przygotowania:
Mazurek chałwowyETAP 1
CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Najpierw składniki dokładnie siekamy nożem, a następnie krótko zarabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 2
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 7 mm. Wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Z resztek ciasta formujemy małe kulki i wykonujemy z nich ozdobną ramkę mazurka.
ETAP 3
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
ETAP 4
MASA: Chałwę rozkruszamy. Umieszczamy ją wraz z śmietanką i masłem w garnuszku. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i zagotowania składników. Po tym czasie chałwową polewę zdejmujemy z ognia, blenderujemy, by nie było grudek.
Gotową wylewamy na upieczony kruchy spód. Pozostawiamy ją do ostygnięcia i zastygnięcia.
ETAP 5
DEKORACJA: Migdały zalewamy gorąca wodą, po czym odcedzamy i obieramy ze skórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Z czekolady wykonujemy napis oraz łodygi bazi. Z migdałów wykonujemy bazie. Z moreli i płatków wykonujemy kwiatuszki. Gotowe.
SylaUla