Sposób przygotowania:
Ketchup łagodny - pyszny
Pomidory myje, następnie sparzam i obieram skórkę. Wykrawam ogonki. Marchew, seler, jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie. Cebulę kroję drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. W brytfannie na oleju, przesmażam lekko warzywa wymienione wyżej. Uważać żeby nie przypalić, mają się lekko zeszklić. Dodaję pokrojone pomidory, gorczycę, liść laurowy, sól, ocet, cukier, smażę na wolnym ogniu 5-6 godzin. Ja przesmażałam dwa dni. Następnie wyjęłam liście laurowe i ziarenka ziela i całość zmiksowałam blenderem i przecedziłam przez gęste sito. Masę przełożyłam do mniejszego garnka bo po wysmażeniu zostało objętościowo jej mniej. Dalej smażyłam na wolnym ogniu przez następnych kilka godzin, do momentu uzyskania konsystencji gęstej.Przelewam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i gotuję w garnku z wodą wypełnionym do połowy słoików Gotuję 5 minut od zagotowania.
czekoladka_m
gosia56
edytaha
mysza75
Nie ma problemu Edyta tylko decyduj się łagodny czy pikantny chcesz bo dzisiaj robię ostra wersję :-)
edytaha
Oj, to ja łagodną poproszę. A jak nie dasz rady, to zabieram przepis do ulubionych, pomidorki już zakupiłam i spróbuję zrobić taki sosik :)
zbysiowa
O ja, Madziu czekam na ostrą, wygląda super:))
zbysiowa
I jeszcze pytanko, ile słoiczków wyszło z tej proporcji?
mysza75
Cześć już zjedzona ha ha, ale wyszło około 10 słoiczków
alaaa