mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Ketchup łagodny - pyszny

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To jeden z lepszych ketchupów jakie jadłam, może służyć również jako sos do pizzy.

Ketchup łagodny - pyszny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ketchup łagodny - pyszny

 

 

  • 2 marchewki średnie

 

  • 1/2 selera średniego

 

 

  • 2 łyżki octu

 

  • 2 łyżki cukru albo do smaku

 

 

  • 3 cebule średnie

 

 

 

 

 

  • 10 ziaren zie

Sposób przygotowania:

Ketchup łagodny - pyszny
Pomidory myje, następnie sparzam i obieram skórkę. Wykrawam ogonki. Marchew, seler, jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie. Cebulę kroję drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. W brytfannie na oleju, przesmażam lekko warzywa wymienione wyżej. Uważać żeby nie przypalić, mają się lekko zeszklić. Dodaję pokrojone pomidory, gorczycę, liść laurowy, sól, ocet, cukier, smażę na wolnym ogniu 5-6 godzin. Ja przesmażałam dwa dni. Następnie wyjęłam liście laurowe i ziarenka ziela i całość zmiksowałam blenderem i przecedziłam przez gęste sito. Masę przełożyłam do mniejszego garnka bo po wysmażeniu zostało objętościowo jej mniej. Dalej smażyłam na wolnym ogniu przez następnych kilka godzin, do momentu uzyskania konsystencji gęstej.Przelewam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i gotuję w garnku z wodą wypełnionym do połowy słoików Gotuję 5 minut od zagotowania.
Ketchup łagodny - pyszny
Pomidory polne świezo zerwane mocno dojrzałe
Ketchup łagodny - pyszny
Pomidory seler marchwe przyprawy smazone przetarte
Ketchup łagodny - pyszny
Ketchup gotowy przelany do małych słoiczków