Sposób przygotowania:
Ketchup z cukinii
Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie warzywa przekładamy do większego garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok.
Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.
Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Wszystkie warzywa przekładamy do większego garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok.
Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.
Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Megi-
mocsłodkości
mocsłodkości
ciasteczka
ciasteczka
biedroneczki
lukrowanepierniczki