bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ketchup z cukinii

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Robiąc ketchup z cukinii nawet nie myślałam że będzie aż tak smaczny, przede wszystkim nie zawiera substancji konserwujących w przeciwieństwie do tych ze sklepu.

Ketchup z cukinii

Składniki:

Ketchup z cukinii

 

  • 3 kilogramy cukinii
  • 1,5 kilograma papryki czerwonej
  • 1 kilogram cebuli
  • 2,5 szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 600 gram koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili

Sposób przygotowania:

Ketchup z cukinii
Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie warzywa przekładamy do większego garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok.

Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.

Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut.

Tagi:

cukinia