Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Ketchup z cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z cukinii można wyczarować wiele pysznych rzeczy

Ketchup z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ketchup z cukinii

 

  • 1,5 kg obranej cukinii bez pestek
  • 2 duże cebule
  • ¼ szklanki soli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • Szklanka octu balsamicznego
  • Łyżka słodkiej papryki w proszku
  • Łyżeczka pieprzu
  • Szczypta ostrej papryki w proszku
  • 400g koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Ketchup z cukinii
Cukinię kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu również kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą oba składniki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej 6 godzin (ja przygotowałam wieczorem i przez całą noc cukinia sobie spokojnie puszczała sok). Po tym czasie cukinię z cebulą gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut. Studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dosypujemy cukier, pieprz, słodką i ostrą paprykę, dolewamy ocet i dodajemy też koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie przygotowujemy sobie słoiczki (myjemy, osuszamy i wyparzamy). Słoiczki napełniamy gorącym ketchupem, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Jak ostygną odwracamy i sprawdzamy czy na pewno są dobrze zamknięte. Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu mienta.blox.pl
Ketchup z cukinii
Zaczynamy od zasypania solą cukinii z cebulą
Ketchup z cukinii
Ugotowane warzywa miksujemy blenderem na gładką masę
Ketchup z cukinii
Dodajemy resztę składników i mieszamy i gotujemy
Ketchup z cukinii
Słoiczki stawiamy do góry nogami i czekamy aż ostygną

Tagi:

beza cukinia bezy