gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

ketchup z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ketchup z cukinii pyszny sos do różnych smakołyków. Np pizzy, zapiekanek. Polecam z różnymi daniami.

ketchup z cukinii

Składniki:

ketchup z cukinii

 

  • 1,5 kg cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 3 czerwone papryki,
  • 600 g koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonej bazylii.

Sposób przygotowania:

ketchup z cukinii
Cukinię obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, następnie solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odciskamy i dodajemy do cukinii i gotujemy do miękkości ok 45 minut. Miksujemy wszystko bardzo dokładnie. Następnie dodajemy resztę składników.

Gotujemy jeszcze 15 minut. Gorące przekładamy do słoików.

Tagi:

cukinia