krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Ketchup z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny, domowy ketchup z cukinii. Tani i szybki przepis i oczywiście zapas ketchupu na zimę bez chemii i polepszaczy

Ketchup z cukinii

Składniki:

Ketchup z cukinii

 

  • 2 kg cukinia
  • 1/2 kg cebula biała
  • 1 szklanka ocet
  • 1 słoiczek koncentrat pomidorowy
  • 2 szklanki cukier
  • 2 łyżki sól
  • 1 łyżka papryka słodka mielona Prymat
  • 1 łyzeczka pieprz
  • 1/2 łyzeczki chili
  • 1 łyżka zioła prowansalkie Prymat

Sposób przygotowania:

Ketchup z cukinii
Cukinię i cebulę utrzeć na tarce o grubych oczkach . Posypać  solą i dokładnie wymieszać . Odstawić tak na ok 6 -10 godzin. Potem wszystko (cukinię i sok który puści) gotować aż zrobi się jednolita papka. Dodać cukier i wlać ocet, wymieszać i gotować jeszcze przez ok 20 minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotować kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby nic się nie przypaliło.Kiedy  przestygnie zmiksować i nalewać do słoiczków.Pasteryzować przez ok 10 minut.

Tagi:

zioła cukinia