beiot

beiot

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Keto chlebek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chleb pieczony w domu, bez użycia mąki. Ten rodzaj chleba nazywany jest chlebem bezmącznym i stał się dość popularny wśród osób stosujących dietę ketonową.

Keto chlebek

Składniki:

Keto chlebek

 

  • siemię lniane 170 g
  • pestki słonecznika 50 g
  • babka lancetowata łuskana 30 g
  • nasiona chia 20 g
  • sól ½ łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • maślanka lub kefir 250 ml
  • duże jaja 3 szt

Sposób przygotowania:

Keto chlebek
Siemię lniane rozdrabniamy przy pomocy młynka do kawy lub blendera. Nie muszą być super zmielone na mąkę. Raczej, jak mąka pełnoziarnista grubo mielona. Wszystkie suche składniki łączymy w misce.

Dodajemy całe jaja i szklankę maślanki. Wszystko dokładnie mieszamy najlepiej ręką. Powstała masa powinna być dość rzadka, ale nie taka żeby się przelewała przez dłonie. W razie potrzeby dolewamy maślanki lub wody. Pozostawiamy wymieszane ciasto na 10- 15 min w misce, aby nasiona wchłonęły wilgoć.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.

Na blachę kładziemy papier do pieczenia i na nim formujemy bochenek chleba. Ciasto powinno być na tyle gęste, że nie powinno się rozpływać. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 st. Pieczemy 60 – 70 minut – góra/dół, bez termoobiegu.

Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Chleb dobrze się przechowuje i jest długo świeży. Nie należy przechowywać go w folii. Najlepiej przechowuje się w torebce papierowej w lodówce (z uwagi na użyte jajka i maślankę).