Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Chleb pszenno-żytni z otrębami owsianymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosty w przygotowaniu domowy chlebek na świeżych drożdżach. Z podanych składników wychodzą 2 chleby.

Chleb pszenno-żytni z otrębami owsianymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z otrębami owsianymi

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z otrębami owsianymi
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 150 ml ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 15 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy otręby oraz sól. Mieszamy.

Dodajemy rozczyn i mieszamy stopniowo dodając resztę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Przekładamy ciasto do dwóch blaszek, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 30 minut.

Pieczemy chleb przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Chleb pszenno-żytni z otrębami owsianymi
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy otręby oraz sól. Mieszamy.
Chleb pszenno-żytni z otrębami owsianymi
Dodajemy rozczyn i mieszamy stopniowo dodając resztę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto.
Chleb pszenno-żytni z otrębami owsianymi
Przekładamy ciasto do dwóch blaszek, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 30 minut.