zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pyszny chleb bez mąki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

W internecie znaleźć można wiele przepisów na tego rodzaju chleb. Ja postanowiłam zrobić swoją wersję. Chleb ten zaleca się osobom z problemami z trawieniem.

Pyszny chleb bez mąki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszny chleb bez mąki

 

  • 100 g płatków jęczmiennych wyborowych
  • 110 g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki pszennych zarodków
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g ziaren Złote pola ( siemię lniane, sezam, słonecznik )
  • 35 g ziaren Piekło - niebo ( słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, czarnuszka, czosnek )
  • 80 g ziaren Euforia ( pestki dyni, komosa, słonecznik )
  • 2 łyżki złotego lnu
  • 350 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki syropu trzcinowego

Sposób przygotowania:

Pyszny chleb bez mąki
W misce wymieszać wszystkie suche składniki a w wysokim naczyniu wodę z olejem i syropem trzcinowym. Do suchych składników wlać zawartość wysokiego naczynia i wymieszać wszystko. Miskę zakryć ściereczką aby wierzchnia warstwa nie wysychała i zostawić tak wszystko 3 godziny. Po upływie tego czasu tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę z miski, wyrównać powierzchnię i biorąc tortownicę w dłonie kilka razy postukać nią o blat. Pozwoli to uformować się masie i zlikwidować ewentualne pęcherze powietrza. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut a potem delikatnie wyjąć chleb z papierem z formy i już na samej kratce z piekarnika piec jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce i kroić w kromki i zajadać ( mi najlepiej smakował z samym masłem ).
Pyszny chleb bez mąki
w misce wymieszac suche składniki na chleb
Pyszny chleb bez mąki
w wysokim naczyniu wymieszac wodę z syropem i olejem
Pyszny chleb bez mąki
wymieszac składniki i zostawić na 3 godziny
Pyszny chleb bez mąki
potem wyłożyć masę do formy i upiec chleb