Sposób przygotowania:
Chleb bez mąki z suszoną morelą
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Morele kroimy w cienkie paseczki. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. W 1 szkl gorącej wody rozpuszczamy miód i wlewamy do suchych składników, mieszamy a następnie wlewamy resztę gorącej wody, mieszamy i odstawiamy aż woda zostanie wchłonięta.
Po tym czasie dzielimy masę na 2 części i przekładamy je do keksówek, dociskamy. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni w blaszce.
Po tym czasie wyjmujemy chleby delikatnie i pieczemy jeszcze przez 40 minut bez blaszek (możemy wyłożyć na 1 większą blaszkę ale żeby chleby się nie dotykały). Po upieczeniu wyjmujemy chleby z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Kroimy dopiero zimne!.
Po tym czasie dzielimy masę na 2 części i przekładamy je do keksówek, dociskamy. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni w blaszce.
Po tym czasie wyjmujemy chleby delikatnie i pieczemy jeszcze przez 40 minut bez blaszek (możemy wyłożyć na 1 większą blaszkę ale żeby chleby się nie dotykały). Po upieczeniu wyjmujemy chleby z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Kroimy dopiero zimne!.