slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 715]

Chleb bez mąki z suszoną morelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na zdrowy i pełen ziarenek chleb bez mąki a z dodatkiem suszonej moreli. Super zdrowy i smaczny

Chleb bez mąki z suszoną morelą

Składniki:

Chleb bez mąki z suszoną morelą

 

Sposób przygotowania:

Chleb bez mąki z suszoną morelą
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Morele kroimy w cienkie paseczki. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. W 1 szkl gorącej wody rozpuszczamy miód i wlewamy do suchych składników, mieszamy a następnie wlewamy resztę gorącej wody, mieszamy i odstawiamy aż woda zostanie wchłonięta.

Po tym czasie dzielimy masę na 2 części i przekładamy je do keksówek, dociskamy. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni w blaszce.

Po tym czasie wyjmujemy chleby delikatnie i pieczemy jeszcze przez 40 minut bez blaszek (możemy wyłożyć na 1 większą blaszkę ale żeby chleby się nie dotykały). Po upieczeniu wyjmujemy chleby z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Kroimy dopiero zimne!.