akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Kukurydziany chleb bez mąki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ekspresowy chlebek bez dodatku mąki, za to z dużą ilością otrębów, obficie obsypany sezamem. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Polecam!

Kukurydziany chleb bez mąki

Składniki:

Kukurydziany chleb bez mąki

Ciasto

  • 4 łyżek otrębów pszennych
  • 5 łyżek otrębów żytnich
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 125 ml letniego mleka
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej

Dodatkowo

  • sezam do posypania chlebka

Sposób przygotowania:

Kukurydziany chleb bez mąki
Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą, a następnie za pomocą miksera wyrobić na jednolite, elastyczne ciasto. Przełożyć je do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie chlebek spryskać wodą i posypać sezamem.

Piec w 200st.C około 30-35 minut do zarumienienia. Upieczony wyjąć i przestudzić na kratce.

Smacznego!