Sposób przygotowania:
Khalva-Rosyjski deser z orzechów włoskic
Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.
Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem, oraz przyprawę do dań słodkich, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając.
Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni. Orzechy włoskie wymieszać dokładnie z roztopionym masłem, ułożyć na blaszce, piec w piekarniku ok 10 minut na złocisty kolor, często obracając.
Następnie na orzechy wlać równomiernie krem, przykryć folią ,piec dalej ok 15 minut.
Podawać zaraz po przyrządzeniu. Udekorować posiekanymi orzechami i cynamonem. Ja podałam w filiżaneczkach :)
Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem, oraz przyprawę do dań słodkich, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając.
Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni. Orzechy włoskie wymieszać dokładnie z roztopionym masłem, ułożyć na blaszce, piec w piekarniku ok 10 minut na złocisty kolor, często obracając.
Następnie na orzechy wlać równomiernie krem, przykryć folią ,piec dalej ok 15 minut.
Podawać zaraz po przyrządzeniu. Udekorować posiekanymi orzechami i cynamonem. Ja podałam w filiżaneczkach :)
jaNina