wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Khalva-Rosyjski deser z orzechów włoskic

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Khalva pochodzi pierwotnie z Bliskiego Wschodu i jest szczególnie popularna w Kazachstanie.Wykonana z orzechów włoskich i gęstego kremu...

Khalva-Rosyjski deser z orzechów włoskic Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Khalva-Rosyjski deser z orzechów włoskic

 

  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 170g łuskanych orzechów włoskich: połówki, ew. ćwiartki
  • 8 łyżek niesolonego roztopionego masła (ok 1/3 kostki)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, młynek "przyprawa do dań słodkich" (skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, kurkuma)

 

Sposób przygotowania:

Khalva-Rosyjski deser z orzechów włoskic
Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.

Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem, oraz przyprawę do dań słodkich, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając.

Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni. Orzechy włoskie wymieszać dokładnie z roztopionym masłem, ułożyć na blaszce, piec w piekarniku ok 10 minut na złocisty kolor, często obracając.

Następnie na orzechy wlać równomiernie  krem, przykryć folią ,piec dalej ok 15 minut.

Podawać zaraz po przyrządzeniu. Udekorować posiekanymi orzechami i cynamonem. Ja podałam w filiżaneczkach :)
Khalva-Rosyjski deser z orzechów włoskic

Tagi:

przyprawy