Sposób przygotowania:
Śledź w futrze (rolada)Etap 1:
Buraki, marchewkę i ziemniaki ugotować (ja gotowałam na parze). Jajka ugotować na twardo. Ugotowane warzywa i jajka zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Cebulę bardzo drobno pokroić w kostkę, sparzyć. Śledzie pokroić w kostkę.
Etap 2:
Starte buraczki przecedzić z soku przez gazę lub tetrę. Na dużej desce do krojenia wyłożyć folię spożywczą i rozłożyć warstwę buraczków. Dokładnie wyrównać, najlepiej to zrobić przykrywając drugim kawałkiem foli i dociskając powierzchnię ugniatać buraki. Zdjąć folię.
Etap 3:
Kolejno wyłożyć startą marchewkę, ale nie układać jej do końca brzegów, zostawić niewielki margines. Wyrównać. Docisnąć znów przy pomocy foli. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć warstwę majonezu, rozsmarować.
Etap 4:
Następnie ułożyć warstwę ziemniaków, wyrównać, docisnąć pod folią. Przyprawić. Dalej warstwa majonezu, dociśnięte starte jajka i na samym końcu ( na środku) wzdłuż dłuższego boku nałożyć śledzie wymieszane z cebulką.
Etap 5:
Delikatnie chwycić boki foli wzdłuż dłuższych krawędzi i skleić roladę. Uformować zgrabny rulon. Delikatnie usunąć folię. Gotową ozdobić świeżym szczypiorkiem i polać majonezem.
niezły kąsek
Magdalena88
ajrinwu