marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bliny z jagodami i cukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bliny to potrawa z kuchni rosyjskiej. Zwykle podaje się je na słono z kawiorem lub wędzoną czy świeżą rybką, ale czasami z owocami leśnymi lub polnymi, śmietaną i cukrem.

Bliny z jagodami i cukrem

Składniki:

Bliny z jagodami i cukrem

  • 100 g. mąki gryczanej,
  • 80 g. mąki pszennej,
  • 150 ml.ciepłego mleka,
  • 50 dag.drożdży,
  • cukier,
  • pudełko śmietanki 12 %,
  • 5 pełnych łyżek jagód świeżych i opłukanych lub słoiczek konfitury jagodowej.

Sposób przygotowania:

Bliny z jagodami i cukrem
Drożdże utrzeć z dwiema łyżeczkami cukru i zalać ciepłym mlekiem, dodać mąki pszennej i gryczanej. Przykryć czystą lnianą ściereczka i odstawić na kuchenkę z zapalonym palnikiem do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto podzielić na średnie kawałki, rozwałkować na grubość 1 cm. Rozgrzać olej na patelni i kłaść po trzy placuszki na skwierczący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty klor. Bliny wyjąć , odsączyć i podawać ze śmietaną z pudełka i jagodami świeżymi lub nawet konfiturą jagodową i cukrem.