Sposób przygotowania:
Kiełbasa szynkowa
Karczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy sól peklową, sól, pieprz, majeranek i wodę - mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na minimum 2 doby. Po wyciągnięciu mięso jeszcze raz mieszamy. Mięsem nabijamy w osłonki do kiełbas dobrze ubijając.
Odstawiamy na 12 godzin do osuszenia. Wędzimy ciepłym dymem 50-60 stopni przez około 4,5 godzin.
Następnie parzymy 40 minut od momentu wrzenia aż temperatura w batonie przy nabiciu będzie wynosiła 70 stopni.
Odstawiamy do lodówki na minimum 2 doby. Po wyciągnięciu mięso jeszcze raz mieszamy. Mięsem nabijamy w osłonki do kiełbas dobrze ubijając.
Odstawiamy na 12 godzin do osuszenia. Wędzimy ciepłym dymem 50-60 stopni przez około 4,5 godzin.
Następnie parzymy 40 minut od momentu wrzenia aż temperatura w batonie przy nabiciu będzie wynosiła 70 stopni.