Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Kiełbasa szynkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kiełbasa szynkowa prosto z domowej wędzarni to wędlina idealna na każda porę roku. Polecam każdemu.

Kiełbasa szynkowa Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kiełbasa szynkowa

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego - z łopatki
  • 700 g mięsa wieprzowego - karczek
  • 1,5 łyżki soli peklowej
  • pieprz ziarnisty i sól do smaku
  • zimna woda 125 ml
  • opcjonalni - majeranek 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kiełbasa szynkowa
Karczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy sól peklową, sól, pieprz, majeranek i wodę - mieszamy.

Odstawiamy do lodówki na minimum 2 doby. Po wyciągnięciu mięso jeszcze raz mieszamy. Mięsem nabijamy w osłonki do kiełbas dobrze ubijając.

Odstawiamy na 12 godzin do osuszenia. Wędzimy ciepłym dymem 50-60 stopni przez około 4,5 godzin.

Następnie parzymy 40 minut od momentu wrzenia aż temperatura w batonie przy nabiciu będzie wynosiła 70 stopni. 
Kiełbasa szynkowa
do miski przekładamy mięso mielone z łopatki
Kiełbasa szynkowa
dodajemy do mięsa porkojną w kostkę karkówkę
Kiełbasa szynkowa
nastepnie dodajemy przyprawy wg uznania i sól peklową
Kiełbasa szynkowa
nabijamy osłonkę mięsem dobrze ubijając całość
Kiełbasa szynkowa
wędzimy kiełbasę
Kiełbasa szynkowa
gotowe uwędzone kiełbasy parzymy

Tagi:

kielbasa