WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Kisiel z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kisiel z czereśni to szybki i smaczny deser który można jeść na gorąco lub na zimno. Można go również wykorzystać jako dodatek do gofrów lub naleśników.

Kisiel z czereśni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kisiel z czereśni

 

  • ok. 250-300g czereśni
  • 2 łyżeczki cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 0,5 opakowania kisielu wiśniowego w proszku

Sposób przygotowania:

Kisiel z czereśni

ETAP 1:

Czereśnie umyć i osuszyć. Odjąć "ogonki", wypestkować i podzielić na połówki. Wrzucić do garnka. Wsypać cukier zwykły i waniliowy. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od słodkości czereśni. Wlać ok. 150 ml wody i zagotować. Gotować aż czereśnie puszczą sok i zrobią się miękkie.

Kisiel rozrobić w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do gotujących się czereśni. Mieszać aż zgęstnieje. Zestawić z gazu i przelać do miseczki lub pucharków.

Kisiel podawać na gorąco od razu po przygotowaniu lub po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce.

Kisiel z czereśni
Kisiel czereśniowy po przygotowaniu w garnku
Kisiel z czereśni
Czereśnie zagotowane z cukrem przed wlaniem kisielu
Kisiel z czereśni
Czereśnie zasypane cukrem zwykłym i waniliowym
Kisiel z czereśni
Wypestkowane czereśnie wrzucone do garnka.