kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 746]

Kisiel z bitą śmietaną i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo smaczny kisiel z torebki z bitą śmietaną w proszku i suszoną żurawiną. Polecam na deser.

Kisiel z bitą śmietaną i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kisiel z bitą śmietaną i żurawiną

 

  • 1 kisiel w proszku cytrynowy ( 0,5 l )
  • 1/2 l wody
  • 1 op bitej śmietany w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • duża garść suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Kisiel z bitą śmietaną i żurawiną
1 i 1/2 szklanki wody wlewamy do garnka i wsypujemy cukier, zagotowujemy. Do reszty wody wsypujemy kisiel w proszku i mieszamy, wlewamy do gotowanej wody i zagotowujemy, cały czas mieszamy. 

Gotowy kisiel przekładamy do pucharków i studzimy.

W międzyczasie do mleka wsypujemy bitą śmietanę w proszku i ubijamy na sztywno. Przekładamy na chłodny kisiel i dekorujemy suszoną żurawiną.
Kisiel z bitą śmietaną i żurawiną
W zimnej wodzie rozprowadzamy kisiel w proszku
Kisiel z bitą śmietaną i żurawiną
Rozprowadzony w wodzie kisiel wlewamy do garnka.
Kisiel z bitą śmietaną i żurawiną
Ugotowany kisiel przekładamy do pucharków
Kisiel z bitą śmietaną i żurawiną
Bitą śmietanę w proszku ubijamy razem z mlekiem.

Tagi:

deser kisiel