Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Drożdżowe rogaliki z konfiturą truskawkowo-różaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne rogaliki nadziewane aromatyczną konfiturą z truskawek z dodatkiem płatków róży. Doskonałe i dal dużych i dla małych.

Drożdżowe rogaliki z konfiturą truskawkowo-różaną

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z konfiturą truskawkowo-różaną

Ciasto drożdżowe

Konfitura

  • 2 szkl truskawek
  • 1 szkl płatków róży
  • 3/4 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z konfiturą truskawkowo-różaną

Wykonanie konfitury

Konfiturę przygotować dzień wcześniej.

Truskawki rozgnieść z cukrem, dodać płatki, gotować na małym ogniu często mieszając do momentu aż zrobi się gęsta.

Ciasto drożdżowe

W letnim mleku rozpuścić drożdże dodając 3 łyżki cukru i 4 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia, do wyrośniętego rozczyny wbić jajka i żółtka, dodać resztę cukru, wanilie, sól, miksując wsypać mąkę, na koniec wlać letnie masło, wszystko dokładnie wyrobić ręcznie lub mikserem, odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, wycinać trójkąty, kłaść porcję konfitury, zwijać rogaliki, ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem, piec 25 minut w 175*C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.