Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z konfiturą truskawkowo-różanąWykonanie konfitury
Konfiturę przygotować dzień wcześniej.
Truskawki rozgnieść z cukrem, dodać płatki, gotować na małym ogniu często mieszając do momentu aż zrobi się gęsta.
Ciasto drożdżowe
W letnim mleku rozpuścić drożdże dodając 3 łyżki cukru i 4 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia, do wyrośniętego rozczyny wbić jajka i żółtka, dodać resztę cukru, wanilie, sól, miksując wsypać mąkę, na koniec wlać letnie masło, wszystko dokładnie wyrobić ręcznie lub mikserem, odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, wycinać trójkąty, kłaść porcję konfitury, zwijać rogaliki, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem, piec 25 minut w 175*C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.