jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jabłkowy kisiel z kaszą manna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jabłkowy kisiel z kawałkami owoców ma pyszny, orzeźwiający smak. W połączeniu z delikatną kaszką daje pyszny efekt. POLECAM!

Jabłkowy kisiel z kaszą manna Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłkowy kisiel z kaszą manna

Składniki

Sposób przygotowania:

Jabłkowy kisiel z kaszą manna

ETAP 1

Jabłkowy kisiel z kaszą manna
Kasze manną gotujemy w garnku

Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy. Na gotujące wsypujemy kaszę manną. Gotujemy kaszkę.

ETAP 2

Jabłkowy kisiel z kaszą manna
Do przygotowanych pucharków porcjujemy ugotowana kaszę

Gotową przekładamy na dno 4 przygotowanych pucharków. Kaszę delikatnie studzimy, a między czasie przygotowujemy kisiel jabłkowy.

ETAP 3

Jabłkowy kisiel z kaszą manna
Sok wraz z jabłkami zagotowujemy

Dwie szklanki soku podgrzewamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gotowe dodajemy do ciepłego soku. Całość podgrzewamy do momentu jak owoce delikatnie zmiękną, ale nie rozpadną się.

ETAP 4

Jabłkowy kisiel z kaszą manna
Gotowy kisiel doprawiamy do smaku

W pozostałej części soku rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujący sok z jabłkami. Kisiel zagotowujemy i doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem.

ETAP 5

Jabłkowy kisiel z kaszą manna
Kisiel porcjujemy na wyłożoną kaszkę

Gotowy wykładamy na przygotowaną wcześniej kaszkę.
Tak przygotowany deser podajemy na ciepło lub zimno. Przed podaniem wierzch dekorujemy bitą śmietaną, którą posypujemy cynamonem.