Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kisiel żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kisiel robi się błyskawicznie. Jest pyszny i zdrowy.

Kisiel żurawinowy

Składniki:

Kisiel żurawinowy

 

 

Sposób przygotowania:

Kisiel żurawinowy
Żurawinę zalej litrem wody, zagotuj. Mąkę rozprowadź w szklance w zimnej wody. Kiedy żurawina się zagotuje, wyłów ją łyżką cedzakową i przetrzyj przez sito (lub zmiksuj blenderem). Do garnka z wywarem dodaj sok z cytryny, cukier i goździki. Powoli wlewaj rozprowadzoną mąkę, dokładnie wymieszaj. Dodaj przetarte owoce. Gotuj razem jeszcze około 5 minut. Kisiel przelej do salaterek (usuń goździki). Udekoruj bitą śmietaną.