szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kisielowe serducha

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasteczka z dedykacją dla męża, niekoniecznie na walentynki.

Kisielowe serducha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kisielowe serducha

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 180 g masła
  • 2 kisiele z cukrem (u mnie poziomkowe)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Kisielowe serducha
Masło posiekać z mąką, a następnie dodać kisiele, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Całość wymieszać, nastepnie wbić jajko i szybko wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na pół godziny do schłodzenia do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5-7 mm. Foremkami wycinać ciasteczka (u mnie to serduszka różnej wielkości). Ciasteczka ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kisielowe serducha
Podstawowe składniki to mąka cukier kisiele i masło
Kisielowe serducha
Zaczynamy od posiekania masła z maką pszenną
Kisielowe serducha
Wyrabiamy ciasto i chłodzimy je pół godziny w lodówce
Kisielowe serducha
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy foremkami ciasteczka.

Tagi:

jajko jajka