caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kiszka podgardlana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczny pasztet do chleba. Smakuje jak prosto ze swiniobicia.

Kiszka podgardlana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiszka podgardlana

 

  • podgardle 1kg
  • wątroba wieprzowa 1kg
  • majeranek 1 łyżka
  • sól około 1 łyżka
  • pieprz naturalny 1/2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Kiszka podgardlana
Podgardle ugotować i wystudzić w zimnej wodzie, osączyć. Wątrobę oczyścić z żył, pokroić w plastry grubości 1-2cm i parzyć w wodzie o temp. 90 stopni przez 10 minut. Wystudzić w zimnej wodzie i osączyć. Ugotowane składniki dwukrotnie zemleć maszynką do mięsa (sitko o 2-milimetrowych oczkach). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Przełożyć do słoików (napełnić je do 3/4 wysokości), szczelnie zakręcić i parzyć w temp. 90 stopni przez 100 minut (najlepiej w kąpieli wodnej, identycznie jak przy pasteryzacji). Wystudzić, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Jako opakowanie możemy również użyć osłonek naturalnych lub sztucznych.
Kiszka podgardlana
Podgardle i watrobę oczyścic i poddać obróbce termicznej zgodnie z przepisem
Kiszka podgardlana
Ugotowane składniki dwukrotnie zemleć maszynka do miesa
Kiszka podgardlana
Do masy dodać wszystkie przyprawy i całość dokładnie wymieszać
Kiszka podgardlana
Słoiki napełnić masą, zamknąć i parzyc w kapieli wodnej