ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Smaczna wątróbka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzięki urządzeniu mam teraz chęci większe na smażoną wątróbkę, którą bardzo lubimy, koniec z pryskaniem, strzelaniem na patelni, tutaj wątróbka jest doskonale usmażona, miękka, soczysta.

Smaczna wątróbka z kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smaczna wątróbka z kurczaka

 

  • wątróbka z kurczaka 1 kg,
  • mąka pszenna 1,5 szklanki,
  • masło klarowane 4 łyżki,
  • cebula 2 sztuki większe,
  • pieprz grubo mielony 2 łyżeczki,
  • przyprawa w płynie 1 łyżka,
  • majeranek 2 łyżki,
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Smaczna wątróbka z kurczaka
Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek tłuszczyków, opłukać szybko pod zimną wodą i osuszyć na durszlaku z wody.

Do miski urządzenia dać masło klarowane, ustawić na program pieczenie, 160C, 30 minut, wątróbkę obsypać mąką i i dać do urządzenia, zamknąć (takcie programu można otwierać pokrywę) na 6 minut. Otworzyć, drewnianą łyżką wątróbki obrócić, ma 6 minut zamknąć.

Teraz otworzyć i wsypać pokrojoną na kawałki cebule, zamknąć na 6 minut.

Teraz otworzyć, delikatnie zamieszać i zamknąć na 6 minut, następnie otworzyć, dodać majeranek, pieprz grubo mielony, przyprawę w płynie, wymieszać, zamknąć do końca programu, wątróbkę posolić przed podaniem.
Smaczna wątróbka z kurczaka
Teraz wątróbka nie strzela, nie skacze.
Smaczna wątróbka z kurczaka
Majeranek najlepiej dodać na sam koniec.
Smaczna wątróbka z kurczaka
Pieprz grubo mielony jest lepszym dodatkiem od mielonego drobno.