SUPERPRZEPIS

Kiszka ziemniaczana ze skwarkami

  • 4
  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kiszka ziemniaczana ze skwarkami Więcej zdjęć (5)

danie z wschodnich krańców Polski

Składniki:

Kiszka ziemniaczana ze skwarkami

 

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana ze skwarkami
Jeśli kiszkę ziemniaczaną mamy soloną kilka godzin moczymy ją w 6 litrach zimnej wody. Ziemniaki trzemy jak na placki. Odlewamy trochę wody. Przyprawiamy solą, majerankiem oraz mąką i przyprawą do ziemniaków. Słoninę mielimy w maszynce do mielenia i na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy do środka wymoczonego flaka. Na końcach zszywamy lub zawiązujemy nitką. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy około 2 godzin.
Kiszka ziemniaczana ze skwarkami
Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, oraz przyprawy ziołowe
Kiszka ziemniaczana ze skwarkami
Do masy ziemniaczanej dodaję usmażoną mieloną słoninę wraz z wytopionym tłuszczem
Kiszka ziemniaczana ze skwarkami
Wymieszaną masę ziemniaczaną wkładam do surowego jelita
Kiszka ziemniaczana ze skwarkami
Kiszkę ziemniaczaną piekę około 120 minut w piekarniku